Gyógynövények és a méhek – két érdekes kincsünk

Napjainkban a lakosság túlnyomó része az olcsóbb árak csábítása miatt nagyáruházakból szerzi be az alapvető élelmiszertermékeket. Ismert viszont az „olcsó húsnak híg a leve” mondás is. Eszerint amennyivel olcsóbb az áru, nagyvalószínűséggel annyival gyengébb a minősége is. A színezék­, tartósító­ és adalékanyagokat nem tartalmazó élelmiszereket viszont ma még kevesen tudják megfizetni, ezért az egészséges, ökológiai módszerekkel előállított termékek egyre inkább kiszorulnak, kimaradnak a napi étrendből. Ilyen élelmiszer­kincsünk a természetes virágméz is, melyet anyagi megfontolásból sokan inkább a jóval olcsóbb cukorral helyettesítenek. Ezért az sem csoda, ha napjainkban a gyerekek többsége nem ismeri a méztermékek előállítási folyamatát sem.
Egy másik téves táplálkozási szokás – a fiatalok körében, de sajnos nem csak – a szénsavas üdítőitalok fogyasztása a sokkal egészségesebb hagyományos teák helyett. Ez viszont már azért is zavaró, mert Hargita megyei havasi kaszálókon, de még a Csíkszeredához közeli mezőkön és legelőkön is nagyon sokféle gyógynövény található és ingyen szedhető, gyűjthető. Ám a gyógynövényeket, gyógyfüveket is egyre kevesebben ismerik. Itt van a jobb, olcsóbb és egészségesebb lehetőség, fiataljaink döntő hányada azonban mégis a vegyszerekkel és édesítőszerekkel teli „színes divatlöttyöket” részesíti előnyben.
Ezeken a téves/hibás szokásokon kíván és próbál változtatni a Virtus Vivens Egyesület, a “Gyógynövények és a méhek – két értékes kincsünk” című pályázata révén, amelyet a Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához nyújtott be és a sikeres elbírálás után a 2014-­es esztendőre szóló támogatási-szerződés megkötésére is méltónak talált.
A pályázat célkitűzése, a fent említettek alapján, két olyan “kincsünk”– a méz és méhészeti termékek, illetve a gyógynövények – bemutatása, amelyek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges táplálkozástól és életmódtól. A célcsoport olyan 10­-15 éves gyerekek/fiatalok voltak, akik egy kirándulás alkalmával, játszva sajátíthatták el a méhészetről és a gyógynövények színes világáról szóló ismereteket. A méhészeti szakma és méhészeti szerszámok, kellékek ismertetése után csoportokra osztva, egymást körkörösen váltogatva készíthették el az ebédet, szedhettek gyógynövényeket, amelyből teát főztek, míg társaik a méhész segítségével a kaptárokat látogatták meg. Az ebéd után a kürtőskalács sütés következett, ami ugyancsak nagy sikernek örvendett. Ha nem is lettek túl formásak a kalácsok, az ízük kárpótolta a diákokat.
A pályázat összköltségvetése 990 lej volt, amelyből 885 lejt Csíkszereda Polgármesteri Hivatala biztosított, míg a fennmaradó 105 lejjel a Virtus Vivens Egyesület a pályázathoz önrészként járult hozzá.
A pályázat eredményeként a kiránduláson/képzésen 25 diák vett részt, mindenki kapott emléklapot (25 darab) és egy használati útmutatót a méhek életéről (30 darab). A résztvevők toborzásához 40 plakátot nyomtattunk. A programban részt vevő gyerekek öröme azonban anyagiakban kifejezhetetlen volt.

 

Márton András
Virtus Vivens Egyesület elnöke

Categories: Archívum


Üdvözöljük


„Tiszteld a múltat, és éltesd tovább!”

(Kőrösi Csoma Sándor)

„Oszd meg a tudásodat másokkal:

ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy.”

(Dalai Láma)