Aktuális

“A MI EURÓPÁNK” vetélkedő magyarországi, és határon túli magyar középiskolások számára a 2012/2013 tanévben.

 

Partnerek:
– A székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület
– A pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás
– A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség
– A csíkszeredai Virtus Vivens Egyesület
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Fővédnök EP képviselők: Bauer Edit (Szlovákia), Herczog Edit (Magyarország). Sógor Csaba (Románia)
A székesfehérvári döntő fővédnöke: Cser-Palkovics András, polgármester
Célunk, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket térségünk Európában betöltött szerepéről, saját lehetőségeikről és egymásról, ezzel is elősegítve a közös értékek továbbélését.
A vetélkedő témakörei: általános EU ismeretek, (2012 – Az aktív időskor európai éve; 2013 – Az állampolgárok európai éve) további fontos témák: versenypolitika, az EU költségvetése, emberi és polgári jogok, a Maastrichti szerződés, környezetünk, oktatás-tanulási lehetőségek, energia ügyek, foglalkoztatás, ország-ismeret (kultúra, földrajz, népszokások, ünnepek, gasztronómia, sport). 2013 – Szent István emlékév Székesfehérváron. Első királyunk tiszteletére úgy döntöttünk, hogy minden fordulóban megemlékezünk Szent István királyunkról, aki ezer évvel ezelőtt mindent megtett azért, hogy megtaláljuk helyünket Európában.
A vetélkedő nyelve: magyar (egyes feladatoknál azonban szükség lesz a német, ill. angol nyelvre is).
Jelentkezés: A vetélkedőre 3 fős középiskolai tanulókból álló csapatok jelentkezését várjuk. A jelentkezéshez szükséges csapatonként egy segítő tanár is. Egy intézmény több csapattal is indulhat a vetélkedőn! A vetélkedőre regisztrálni lehet a felhívás megjelenésétől kezdődően, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület honlapján www.tarsolyegyesulet.hu megadottak szerint 2012. december 3-án, 12:00 óráig. Az internetes feladatok itt lesznek elérhetőek, továbbá a csapatok is itt tájékozódhatnak a vetélkedő folyamatáról és érvényben lévő szabályairól.
A vetélkedő felépítése: 3 internetes forduló, valamint a döntő (helyszíne: Székesfehérvár).
A vetélkedő fordulói:
Az internetes feladatok megoldásáért kapott pontszámok alapján 16 csapat kerül a döntőbe. Minden régióból és szomszédos országból bejut egy-egy csapat, amennyiben elért összpontszámuk alapján a mezőny első felében vannak. A többi csapat már kizárólag a legmagasabb pontszám alapján jut be, de egy régióból maximum 3 csapat, és egy iskolából legfeljebb 1 csapat lehet döntős.
Az első három helyezett csapat és felkészítő tanáraik díja: egy 4 napos (2 éjszaka hotelben) strasbourgi autóbuszos tanulmányút, várhatóan 2013. július elején Herczog Edit vendégeként. A negyedik-ötödik helyezett csapatok Bauer Edit vendégeként, a hatodik-hetedik csapatok Sógor Csaba* vendégeként vesznek részt jutalomúton
* Sógor Csaba által felajánlott ajándék egy háromnapos, két éjszakás kirándulás Brüsszelben. Egyik nap városnézés, míg a másik nap parlamenti látogatás van betervezve, közben pedig lesznek szabadprogramok is.
További díjak: kirándulások Felvidéken, Kárpátalján illetve Erdélyben, valamint tárgyjutalmak.
A vetélkedővel kapcsolatos minden további információ a www.tarsolyegyesulet.hu honlapon olvasható.
E-mail címünk: euvetelkedo@gmail.com.


Üdvözöljük


„Tiszteld a múltat, és éltesd tovább!”

(Kőrösi Csoma Sándor)

„Oszd meg a tudásodat másokkal:

ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy.”

(Dalai Láma)